Suriname in September
Suriname in September
Het thema van het septembermenu is Suriname. Samengesteld door: familie Groen, Do1, Di3 en JD1. Lees hier verder (ook over de wijnen!)
Een prachtig land waar culinaire invloeden van over de hele wereld samenkomen. Door de inbreng vanuit de inheemse bevolking en de Creolen uit de regio, gemengd met duidelijk merkbare Nederlandse, (verschillende) Indiase en Indonesische, Chinese, Joodse en zelfs Libanese invloeden is deze keuken een fusionkeuken bij uitstek. Suriname is niet echt een land met een sterke fine dining cultuur, maar er is zeker inspiratie te vinden. Gelukkig kent Nederland het tweesterrenrestaurant De Lindehof van chef Soenil Bahadoer, ook wel de spicy chef genoemd. Hij heeft een kookboek gepubliceerd waar zijn Hindoestaans-Surinaamse achtergrond en sterrenwaardige gerechten bij elkaar komen. Ook heeft hij mooie masterclasses verzorgd op Cheflix. Onze zustervereniging in Hilversum heeft op zijn basis een menu opgesteld waar wij voor dit menu dankbaar gebruik van hebben gemaakt. Ook hebben we onze eigen ervaringen in en met Suriname verwerkt en is gebruik gemaakt van ‘mijn recepten’ van London Loy en van de nieuwste editie van Muriel’s Groot Surinaams Kookboek. Omdat de visgang (Bakkeljauw) eigenlijk twee kleine gangen vormt en zowel de pindasoep, de rendang als de bojo rijke gerechten zijn, zijn de eerste twee gangetjes wat kleiner en lichter en meer een soort amuse.
Let op: de eerste kok die binnen komt moet meteen beginnen met het briochedeegVanuit de Wijncommissie:
Voor het thema Suriname hebben we gekozen een witte wijn te selecteren die het hele geboden smakenspectrum aan kan. Daarnaast is aan de inkoop voogesteld Parbo bier aan te bieden omdat dat een uitstekende begeleider is van dit type gerechten, als je van bier houdt uiteraard. Proef en geniet!