Terugblik masterclass de kunst van het bereiden van ambachtelijk ijs (met foto!)

Terugblik masterclass de kunst van het bereiden van ambachtelijk ijs (met foto!)

Masterclasscommissie
11 juli 2025
Masterclass

Op de hete zaterdag van 28 juni hebben verschillende leden onder leiding van Jan Boeren, le-cuisinier.nl zich verdiept in het maken van ambachtelijke ijsjes. Ook hebben we tips meegenomen die alle kookavonden handig zijn, die lees je onderaan dit artikel.

We hebben vier verschillende smakelijke ijsjes geproefd en weten nu meer over het verschil tussen sorbetijs, roomijs en de combinatie van de twee; een demi-ijsje. Ook het gebruik van stabilisatoren en smaakmakers, zoals bijvoorbeeld vruchten of chocolade is behandeld. Voor het beste resultaat luistert het afwegen van deze ingrediënten zeer nauw. Voor het maken van je eigen recept gebruik je een speciaal rekensjabloon die te vinden zijn op het kennisplatform van Le Cuisenier. Dan komt er altijd een lekker ijsje uit! Jan Boeren had voor de deelnemers verschillende zaken meegenomen zodat iedereen thuis gelijk aan de slag kon.

Voor het bereiden van ijs tijdens onze kookavonden hebben we ook wat tips gekregen die we hier graag met je willen delen;

  • Maak ijs zo snel mogelijk tijdens de kookavond. Dit omdat het ijs echt tijd nodig heeft om goed koud te worden. Nadat het ijs klaar is zet je het in de vriezer en haal je het er een kwartiertje voor uitserveren uit. Daarmee voorkom je de kans dat het ijs meteen wegsmelt;
  • Zorg dat het mengsel van ingrediënten dat in de ijsmachine gaat, zo koud mogelijk is, in ieder geval onder de 10 graden, maar liefst slechts 4 graden. Dit gaat het snelst door bijvoorbeeld de kom met het ijsmengsel af te laten koelen in een schaal met ijsblokjes en water;
  • Gebruik altijd een beetje zoutoplossing tussen de binnenkom en de buitenkom bij onze machine. Dit voorkomt vastplakken van de kommen;
  • De ijsmachine werkt het best als je de machine 2 minuten laat voorkoelen. Daarvoor gebruik je de stand sneeuwvlokje;
  • Het ijs maak je met de stand van 3 ijsbolletjes, tenzij het recept om iets anders vraagt.

Al met al kijken we terug op een zeer geslaagde masterclass en heeft onze club er dertien fantastische ijsmakers bij!