Chefs-examens

Als lid van Les Amis de Cuisine kan je, als je dat leuk vindt, één of meer examens afleggen.

Daarmee streef je naar de titel Chef de Cuisine, Maître de Cuisine of Grand-Maître de Cuisine. Je stelt als kandidaat een eigen menu samen waarin een verplicht aantal kooktechnieken aan bod komt. Inspiratie mag je verzamelen uit kookboeken, kookprogramma’s en hulp van anderen, maar uitwerken van de recepten en tijdsindeling doe je zelf. Tijdens het examen mag je een assistent meenemen. De assistent helpt je met voorbereiden en koken, maar de belangrijke technieken zijn natuurlijk voor jou.

Onze vereniging helpt graag bij de voorbereiding van je examen. Meelezen met je menu en planning, maar je krijgt ook de gelegenheid om een proefexamen in onze keuken te doen, inclusief jury.  Daarmee zet je de puntjes op de i en ga je beter voorbereid naar het officiële examen.

Bij het officiële examen beoordeelt een landelijke jury van Cuisine Culinaire Nederland (CCN) jou op de moeilijkheidsgraad van het menu, de kooktechnieken, smaak en presentatie van de gerechten. Maar ze letten ook op organisatie van het werk in de keuken, tijd en hygiëne. En natuurlijk is er een tijdlimiet waarbinnen het menu gekookt en gepresenteerd moet worden.

Bij de vervolgexamens, Maître de Cuisine en Grand-Maître de Cuisine, wordt extra gelet op de originaliteit, presentatie, bewerkelijkheid en gastheer-/gastvrouwschap.

Wil je een examen afleggen?
Meld je dan aan bij onze Examencommisie
Voor meer informatie over examens kun je contact opnemen met onze Examencommissie, op de website van Cuisine Culinaire Nederland (CCN) kijken of deze uitleg bekijken.

Wie gingen je voor?
Deze  LAdC-chefs gingen je voor. Uiteraard kun je hen ook vagen om meer te weten te komen over de examens!